PL DE

Polityka prywatności sklepu internetowego

Określenie "polityka prywatności" pochodzi od angielskiego zwrotu "privacy policy", który oznacza ochronę danych osobowych. Jest to dokument, który umieszczany jest na stronie internetowej w celu poinformowania użytkowników o tym, w jaki sposób będą wykorzystywane ich dane osobowe. Przekazanie takich danych jest spełnieniem obowiązku, który wynika z ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 27 sierpnia 1997 roku. Serwisy internetowe muszą być zaopatrzone w szczególne środki bezpieczeństwa, które mają na celu ochronę danych osobowych przed utratą, niewłaściwym użytkowaniem oraz modyfikacją. Na stronach internetowych powinny być też podane dane do odpowiednich kontaktów, aby użytkownicy mogli zadać pytania dotyczące deklaracji ochrony prywatności i praktyk stosowanych na stronie. Najczęściej osobą kompetentną do udzielenia takich odpowiedzi jest administrator witryny.

Jeśli prowadzisz sklep internetowy, to także zapisujesz na swoją listę subskrypcyjną dane osobowe swoich użytkowników. W związku z tym musisz zaopatrzyć się w politykę prywatności sklepu internetowego, która umożliwi odwiedzającym bezpieczne korzystanie z serwisu. Poprawnie stworzona polityka prywatności powinna zawierać, takie dane jak: w jakich celach przetwarzane są dane użytkownika, kto może mieć do nich dostęp, w jaki sposób są zabezpieczone oraz kto jest administratorem danych osobowych. Polityka prywatności powinna być umieszczona w miejscu widocznym dla internautów. Dostęp do niej może być możliwy po kliknięciu odpowiedniego linku, na przykład Regulaminu Sklepu. Niezwykle ważne jest, aby użytkownik zaakceptował i był świadomy tego, w jaki sposób jego dane osobowe będą przetwarzane.

Jak jednak nabyć taki dokument, który zagwarantuje bezpieczeństwo naszym użytkownikom?

Na pewno niewłaściwym posunięciem jest kopiowanie Polityki Prywatności z innych witryn bądź też modyfikowanie jej bez fachowej wiedzy z zakresu prawa. Kopiowanie jest bowiem naruszeniem praw autorskim, a modyfikacja może spowodować chociażby całkowitą zmianę sensu treści. Oczywiście w internecie można znaleść wiele wzoróc polityki prywatności, jednak są one uniwersalne, a to oznacza, że nie tylko mogą zawierać zbyt wiele informacji, które zupełnie nie dotyczą Twojej strony, ale również mogą takich w ogóle nie zawierać.

Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z pomocy wiarygodnego źródła i wiedzy fachowców. Za pomocą naszego generatora Polityki Prywatności otrzymasz profesjonalny dokument, który będzie zgodny z aktualnymi przepisami prawa. To profesjonalne narzędzie w szybki sposób zainstalujesz na swoim serwisie, a dzięki temu będziesz mógł się cieszyć pełnowartościową polityką prywatności na stronie www, aplikacji mobilnej czy też aplikacji Facebook. Za pomocą niezmiennego kodu importującego Polityka Prywatności będzie się samodzielnie aktualizowała w taki sposób, aby zawsze uwzględniać obowiązujące przepisy.

Brak polityki prywatności na witrynie może grozić poważnymi konsekwencjami prawnymi: grzywna, kara pozbawienia wolności. Nie zwlekaj, skorzystaj z naszego generatora!