Jeżeli planujemy otworzyć lokal gastronomiczny musimy wcześniej zaplanować oraz dokładnie przemyśleć, jak dobrze wybrać wyposażenie gastronomiczne, aby było funkcjonalne i służyło latami. Wybór dobrej jakości sprzętu gastronomicznego to podstawa. Oczywiście to, jaki rodzaj sprzętu wybierzemy, zależy od rodzaju punktu gastronomicznego oraz od jego wielkości. W Europie dużą popularnością cieszą się sprzęty marki Ariete oraz La Cimbal. Z tego tekstu dowiesz się, jak prawidłowo wybrać wyposażenie gastronomiczne.
Określenie potrzeb i profilu lokalu gastronomicznego
Podczas określania potrzeb i profilu restauracji należy zastanowić się nad tym, jak dobrze wybrać sprzęt gastronomiczny. W tym przypadku należy wziąć pod uwagę wymagania naszych klientów. Bez wątpienia będzie im zależało na szybko i smacznie podanym jedzeniu. Przyśpieszyć podawanie posiłków oraz napojów z pewnością mogą profesjonalne sprzęty gastronomiczne. Na przykład dzięki ekspresom do kawy firmy La Cimbali kawa będzie na pewno przepyszna oraz szybko przygotowana. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie sprzętu gastronomicznego? Niezwykle ważnym aspektem są potrzeby ekonomiczne firmy. Należy zaopatrzyć się w wydajny, niezawodny oraz energooszczędny sprzęt.
Mowa tutaj o urządzeniach do przechowywania żywności, maszynach do termicznej obróbki, ale też o meblach czy akcesoriach kuchennych. Każdy produkt powinien być jak najbardziej funkcjonalny, ale też dostosowany do potrzeb pracowników. Wyposażenie lokalu gastronomicznego bez dwóch zdań wpływa na to, jak będzie przebiegała praca w lokalu.
Wielkość lokalu oraz ilość stanowisk
Kolejną bardzo ważną kwestią w projektowaniu i zakupie sprzętu do lokalu gastronomicznego jest wzięcie pod uwagę wielkości lokalu oraz ilości stanowisk. Przestrzeń w lokalu gastronomicznym powinna być zorganizowana tak, aby pracownicy mieli swobodny i komfortowy dostęp do wszystkich sprzętów znajdujących się na kuchni. Wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo urządzić swój lokal gastronomiczny oraz, gdzie ustawić poszczególne sprzęty gastronomiczne. Na pewno trzeba mieć na uwadze wszelkie ograniczenia konstrukcyjne oraz wymiary pomieszczeń. Po drugie, trzeba przemyśleć ilu pracowników przeciętnie będzie znajdowało się na danych stanowiskach. Zarówno sklepy stacjonarne jak internetowe mają bardzo szeroką ofertę produktów i sprzętów do wyposażenia lokalów gastronomicznych. Teraz już wiesz jak prawidłowo wybrać sprzęt gastronomiczny oraz co brać pod uwagę przypisując mu miejsce w lokalu.