Aby lokal gastronomiczny dobrze prosperował, nie wystarczy zatrudnienie dobrego zespołu prowadzonego przez doświadczonego szefa kuchni. Równie istotne jest, aby wyposażyć go w odpowiedni sprzęt gastronomiczny, niezbędny w codziennej pracy zakładu. Dlatego w tym artykule podpowiemy Ci, w jakie marki warto zainwestować.
Czym się cechuje profesjonalny sprzęt gastronomiczny?
Choć klienci odwiedzając lokal zwracają uwagę głównie na wystrój, klimat lokalu i jego obsługę, najważniejsze dzieje się “za kurtyną”, czyli w kuchni. To tam przygotowywane są wszystkie potrawy, które są istotą działania całego zakładu. Ich jakość zależy od kucharzy, ale same umiejętności ludzi nie wystarczą. Konieczne jest inwestowanie w dobrej jakości sprzęt gastronomiczny.
Gdy kuchnia jest wyposażona w sprawne i funkcjonalne urządzenia i akcesoria, kucharze będą mogli gotować dania łatwiej, szybciej i dokładniej. Wybierając odpowiedni sprzęt do kuchni powinniśmy zwrócić uwagę na konkretne cechy, świadczące o jakości wykonania i praktyczności. Są to:
- dobra stabilność;
- wytrzymałość na wysokie (lub niskie) temperatury, wilgoć, tłuszcz i substancje zawarte w detergentach;
- estetyka (jeśli sprzęt znajduje się na widoku);
- dostęp do różnych jej elementów pozwalający na utrzymanie czystości, czy na ich wymianę w przypadku awarii;
- gwarancja producenta;
- dostępność różnych wersji, wariantów, rozmiarów.
Sprzęt gastronomiczny – w jakie marki warto inwestować?
Wybierając urządzenia kuchenne, szukamy produktów dobrych jakościowo. Tu dobrym wskaźnikiem może być sprawdzona marka. Co prawda sprzęt od znanego producenta przeważnie kosztuje więcej, ale w parze z ceną idzie jakość, a w nią warto inwestować.
Wśród marek cechujących się dobrą renomą możemy wymienić m.in.:
Ariete
Ariete jest włoską marką należącą do koncernu DeLonghi. Powstała we Florencji w 1964 roku i od tego czasu zdobywa uznanie klientów. W jej ofercie możemy znaleźć liczne sprzęty gastronomiczne przydatne zarówno w restauracjach, jak i użytku domowym. Są to takie produkty jak choćby: czajniki, roboty planetarne, blendery, rozdrabniacze, sokowirówki, frytkownice, urządzenia do hamburgerów, hot-dogów i popcornu. Pozwalają one na przygotowanie wielu dań dla różnego typu lokali gastronomicznych, ale równie dobrze sprawdzą się w domowej kuchni.
La Cimbali
La Cimbali jest włoskim producentem profesjonalnego sprzętu do przygotowywania cappuccino i espresso. Firma u swych początków w 1912 roku zajmowała się produkcją wyrobów miedzianych, z czasem, w 1930 roku zaczęła produkować ekspresy do kawy. Obecnie jest jedną z czołowych marek w tej branży, oferującą produkty z najwyższej półki. Ich asortyment zorientowany jest zarówno na właścicieli kawiarni pragnących kupić duże modele, jak i na klientów indywidualnych rozglądających się za mniejszym ekspresem do domu czy biura.
Producentów profesjonalnego sprzętu gastronomicznego jest na rynku naprawdę sporo. Są to nie tylko zagraniczne marki włoskie (jak wymienione powyżej), niemieckie (np. Bartscher), holenderskie (np. Hendi), ale także polskie (m.in. Stalgast, Polgast, Lozamet). To, którą markę wybierzesz, zależy wyłącznie od Twoich wymagań i potrzeb.